tisdag 28 september 2010

Jakten på Den Perfekta Gröna Curryn

Till helgen ska vi ha en "uppsamlingshelg". Det vill säga, vi ska fixa en massa småskit som blivit över från våra olika renoveringsprojekt. Då kommer vår underbara kompis Mats och hjälper till. Som en liten tacksamhetsgest ska vi bjuda Mats på 3-rätters thaimiddag på lördag.

Det blir Yam Tam Kwan (ett recept som jag publicerat här på bloggen tidigare), grön curry och så någon rätt till som vi inte har bestämt än. Den gröna curryn står i en klass för sig här hemma. Det är min man Johans signaturrätt, och han har bokstavligt talat ätit sig igenom Thailand i jakt på den perfekta curryn. Han har lagat den oräkneliga gånger, såväl i hektiska kök i Thailand och under guidning av diverse thailändska kockar, som i hemmets något lugnare vrå.

Jag, som ätit mig igenom denna långa jakt på perfektion, måste tillstå att mycket få gröna curries kan mäta sig med Johans. Och därför tänkte jag nu bjuda er som läser på resultatet av en 10 års lång odyssé - på väg mot Den Perfekta Gröna Curryn. Det är en vild smakupplevelse - den milda kokossmaken binder ihop hettan i chilin och curryn med den lakritsaktiga smaken av basilika, den distinkta koriandern och syran i citronen. Sockret förhöjer smakerna ytterligare.

Johan har använt en uppsjö olika recept att utgå från, men han återvänder alltid till det han en gång började med: "Thai Chicken Curry" från Nya Annas Mat (Anna Bergenström). Det är dock vid det här laget högst modifierat.

Ingredienser
Grön kyckling curry (Gaeng khiaw gai) Johan style
(ca 4 - 6 port)

- 2 msk grön curry pasta (helst en direktimporterad currypasta)
- 1 msk neutral olja (tex rapsolja)
- 2-3 stjälkar citrongräs
- 2 burkar kokosmjölk
- ca 700 g kycklingfilé
- 2 gröna chilifrukter
- 5 - 6 kaffir lime blad
- 2 vitlöksklyftor
- 1 knippe färsk koriander
- 1 näve thailändsk basilika (horapa)
- 2 msk socker
- 2 msk fisksås
- 2 msk pressad lime

Gör såhär:
- Skär kycklingfilén i strimlor; ca 1 cm tjocka och 2 - 3 cm långa. Skiva chilin tunt och finhacka vitlöken.
- Hetta upp oljan i en wokpanna på hög värme. Stek currypastan genom att mosa ut den i oljan. Se till att ha bra ventilation - gärna ett öppet fönster; luften kommer att bli "curry-tung" och svårandad. Lägg ned citrongräset.
- Sänk värmen, lägg ned kaffir lime blad och vitlök. Häll över kokosmjölken. Koka utan lock tills det tjocknar, ca 2 - 3 minuter.
- Hacka koriandern och basilikan grovt. Blanda ned kyckling, chili, koriander och socker i grytan. Låt koka under lock i ca 15 minuter. Smaka av med fisksås och lime.

Servera curryn med kokt ris. Som bordskryddor använder du på sant thai-manér fisksås, socker och lime - och eventuellt torkad, krossad chili.

fredag 24 september 2010

Penne Gorgonzola med radicchio - enkel, elegant och supergod!

Flera av de rätter jag lagat under året har varit inspirerade av den mat jag åt i Malaysia. Efter en initial allergichock blev jag väldigt försiktig med den lokala maten - till min stora sorg, skall sägas. Jag hade verkligen sett fram emot all street food jag skulle äta, inte minst i "the streetfood capital of the world" - Kuala Lumpur. Men, efter att ha upptäckt att det malaysiska köket använde sesam (som jag är allergisk mot) mer frekvent än något av de andra köken i Asien där jag varit, blev jag väldigt försiktig. Dess bättre visade det sig, att Malaysia även var en höjdare på all slags internationell mat! Jag åt riktigt bra italienskt, spanskt och mexikanskt - bland annat.  

Den här rätten har jag lagat flera gånger sen vi kom hem. Jag har bjudit på den vid flera tillfällen och alla matgäster har varit eniga om att det är en underbar rätt.

Den är enkel, elegant och väldigt smakrik. Sältan i gorgonzolan balanseras av den lite beska radicchion. Vitlöken ger ett extra litet sting.

Ingredienser
(ca 4 portioner)
- Penne för 4 personer
- ett litet huvud radicchio (finns inte radicchio, eller om den inte är fin; använd endiver)
- 1 vitlöksklyfta
- 1 bit gorgonzola, ca 200 - 300 g
- Smör, ca 50 g
- olivolja

Gör såhär:
- Koka upp pastavattnet och lägg ned pastan.

- Värm under tiden upp olivoljan i en stekpanna. Skär radicchion i mindre bitar. Finhacka vitlöksklyftan. Fräs radicchio och vitlök på medelhög värme, ca 15 min. Smaka av med havssalt.

- Dela gorgonzolan i små bitar. Smält smöret i en kastrull. När pastan och radicchion är nästan klar, lägger du ned gorgonzolan i smöret och rör runt så att osten börjar smälta. Den skall inte smälta ned helt, utan det ska finnas små bitar kvar i såsen.

- Häll av pastavattnet. Ös över ostsåsen och rör om. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i djupa tallrikar. Toppa med radicchion och servera.

tisdag 21 september 2010

Risotto med stekt svamp och persilja

Min bror Olof kom hem och bjöd på en helt underbar risotto i fredags kväll. Risotto är en rätt som under lång tid var helt utesluten i mitt kök - baserat på upplevelserna av risotton i skolköket. Det tog mig många år att verkligen omfamna idén att riktig risotto inte har något att göra med den rätt som serverades i skolan under samma namn. Min bror kommenterade också fenomenet skolrisotto. Han undrade om man verkligen fick lov att kalla den rätten risotto. "Det var ju bara Uncle Ben's kokta ris som blandats med frysta ärtor och morötter, och några mikroskopiska kycklingbitar". Jag vet inte om det finns någon lag som hindrar detta - men all kökslig heder säger i alla fall att det är fel att förstöra en rätts rykte på det sättet!

Den risotto som vi åt i fredags var krämig, smakrik och doftande. Den hade precis rätt konsistens och det enda problemet var väl att jag över-åt bara för att det var så gott. Den är väldigt mättande så efteråt kände jag mig lite som en boaorm.  

Ett bra tips med risotto är att alltid göra mer buljong än vad som anges i receptet - om riset inte är riktigt klart när din vätska är slut så får du problem. Bättre att ha lite mer i grytan bara för säkerhets skull.

I originalreceptet på den här risotton anges drygt en liter buljong och 2 glas vin som vätska. Vi hade 3,5 dl vin och jag kokte upp 1,5 liter buljong - nästan all gick åt! Receptet kommer från Jamie Olivers "Jamies Italien". I denna utmärkta kokbok finns "risotto bianco" som ett grundrecept och sedan de olika smaksättningarna för sig. Här nedan anger jag det som ett helhetsrecept, beskrivet utifrån hur vi lagade det och med våra små justeringar.

Risotto med stekt svamp och persilja
(ca 5 - 6 portioner)

- 1,5 dl buljong (Vi använde kycklingfond)
- 2 msk olivolja
- en smörklick
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
- 1/2 selleristånd, ansat och finhackat
- 400 g risottoris
- 3,5 dl vitt vin
- 75 g smör
- 2,5 dl färskriven parmesanost
- havsalt och peppar

Svampröran:
- 200 g svamp (vi använde trattkantareller)
- havssalt och peppar
- 1 hel vitlök, klyftorna skalade och halverade
- 1 liten kruka färsk timjan, bladen repade
- 1 msk smör
- 1 liten kruka bladpersilja, mycket finhackad
- 1 citron,
- parmesanost


Gör såhär:

- Värm buljongen. Häll olivolja och smör i en annan kastrull, tillsätt lök, vitlök och selleri. Fräs i ca 15 minuter på ganska låg värme utan att det tar färg ("soffritto"). När grönsakerna är mjuka tillsätter du riset och höjer värmen. Rör kontinuerligt i riset.

- Efter någon minut börjar riset se genomskinligt ut. Tillsätt vin och fortsätt röra.

- När vinet kokat in i riset sänker du värmen och tillsätter en skvätt buljong ( ca 1 - 2 dl), och en nypa salt. Riset ska sjuda, inte koka. Om det kokar får du lätt ett ris som blir degigt på utsidan och hårt inuti.

- Fortsätt att hälla på slevvis med buljong och röra. Varje buljongskvätt ska koka in innan du tillsätter nästa. Det tar ca 15 min. Smaka av så att riset känns genomkokt. Om det inte är det, tillsätter du mer buljong, lite i taget, och fortsätter röra tills riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd.

- Under tiden du kokar riset börjar du laga svampröran: Stek ur vätskan ur svampen. Tillsätt olja och fortsätt fräsa svampen tills den börjar få lite färg. Krydda med salt och peppar. Tillsätt vitlök, timjan och smör.

- Ta kastrullen med risotto från värmen och tillsätt smör och parmesan. Tillsätt den hackade persiljan. Rör ner svampröran, häll på en skvätt citronsaft och rör om. Lägg lock på kastrullen och låt den stå ett par minuter.

Servera med riven parmesan. Vi hade också knaperstekt bacon till serveringen.

fredag 17 september 2010

Tagliatelle med ugnsrostad paprika och vitlök

Jag har aldrig varit ett stort paprika-fan. Jag har snarare tyckt att paprika är en rätt så menlös grönsak som gör sig bäst som ringar på en ostmacka.

Men när jag var ut och åt sist blev jag tvungen att ompröva denna uppfattning. Maten var i övrigt ganska medioker, med halvtrist kött och en rätt simmig sås. De ugnsrostade grönsakerna som kom som sidorätt var dock helt underbara! Paprikan var mjuk och söt, och med precis lagom mycket yta. Det var så gott, att jag genast började fundera på vad jag skulle kunna laga med ugnsrostad paprika. Jag utgick från gissningen att när jag ätit tillagad paprika förut, har den inte varit tillredd tillräckligt försiktigt. Jag valde därför att laga den på låg värme under lång tid. Det här blev resultatet - och det blev väldigt gott.

Dessutom är det busenkelt att laga. Det tar lite tid - men du kan göra annat under tiden eftersom största delen av tillagningen går av sig självt.

Att kalla det "ugnsrostad" är väl inte helt korrekt, eftersom jag har med olivolja i tillagningen, men i brist på annat får det heta så.

Ingredienser
(2 portioner)

- Tagliatelle för 2 personer
- 1 stor röd paprika
- 1 stor röd tomat
- 1 klyfta vitlök
- en rejäl skvätt olivolja
- havssalt

Gör såhär:

- Skär paprikan i tärningar, ca 2 cm
- Halvera tomaten, ta bort mittstjälken och skär sedan tomaten i ganska tjocka skivor
- Lägg paprikan och tomaten i en ugnsform - paprikan för sig och tomaten för sig.
- Finhacka vitlöksklyftan och strö över
- Häll över olivolja och havssalt. Blanda med händerna så att grönsakerna täcks av olja, vitlök och salt
- Rosta i ugnen på 125 grader i 30 min.
- Höj värmen till 175 grader och rosta i ytterligare 30 min, eller tills paprikan börjar få lite färg.
- Koka under tiden pastan

Servera med tagliatelle i botten av tallriken och grönsakerna upplagda över pastan. Ringla till sist lite av den godaste olivolja du har hemma över och strö eventuellt över ytterligare havssalt. Min godaste olivolja är Panagia Oil, direktimporterad från ön Thassos. Vi bar hem åtskilliga liter i våra ryggsäckar efter en semester där för några år sen. Nu är vi inne på sista flaskan, och vad som ska hända sen vet jag inte. Jag har fortfarande inte lyckats hitta någon olja i Sverige som motsvarar smaken på Panagia oljan…

torsdag 16 september 2010

Lovas Vietnamnudlar med kyckling

Häromkvällen kom min goda vän Lova hem till mig och bjöd på trerättersmiddag. Medan jag var upptagen av att vara förvirrad av städning, tvätt, trött och sur bäbis samt rätt så glad men trött 5-åring, trollade Lova på egen hand fram thailändska fiskkakor med sweet chili dipsås, en vietnamesisk nudelrätt med kyckling färs, och färsk frukt med vit chokladsås. Alltihop var underbart gott, men nudlarna förtjänar ett eget omnämnande. Mängder av smaker på samma gång - men i fullständig balans. Det gjorde rätten på samma gång smakintensiv och mild. De påminde om en thailändsk yam, men utan den distinkta chilihettan.

Självklart bad jag om receptet! Här kommer det:

Ingredienser:
(ca 4 portioner)
Tid: 20 minuter

100 g glasnudlar
350 g kycklingfärs
1 vitlöksklyfta, skivad
1 msk olja till stekning
1 röd chilifrukt
1 ask körsbärstomater
3 msk asiatisk fisksås
3 msk färskpressad limejuice
3 msk strösocker
2 msk rapsolja
1 påse blandad sallad (ca 100 g)
färsk koriander, thaibasilika och/eller mynta
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

1. Koka upp ca 7 dl vatten. Lägg nudlarna i en bunke och häll över det varma vattnet. Låt stå 5 min, häll av vattnet.
2. Stek kycklingfärs och vitlök i oljan. Skölj, kärna ur och hacka chilifrukten. Halvera tomaterna och tillsätt dem till färsen. Salta och peppra. Stek några minuter.
3. Blanda fisksås, limejuice, socker och rapsolja till en dressing. Lägg salladen i botten på ett uppläggningsfat eller i portionsskålar. Lägg på nudlar, kycklingfärs och färska örter. Häll över lite dressing och servera resten vid sidan av.




Näringsvärde/portion: 315 kcal, 11 g fett, 21 g protein, 32 g kolhydrater.

måndag 13 september 2010

Pappa Magnus renskavsgratäng

När jag var liten var detta min absoluta favoriträtt. Det är min pappas egenhändigt komponerade recept, och det är nedklottrat på en gammal papperslapp som sitter i min otroligt slitna och kaotiska receptpärm. Pappa har sedermera fått det publicerat i en kokbok men versionen som jag publicerar här är det original som jag fick per telefon av pappa för många år sen. Jag har modifierat det lite efter hand som jag lagat rätten.

Renskavsgratängen är en rätt som är kraftig i smaken och ganska tung, så det passar bra på hösten och vintern. Är man rädd för grädde, så bör man hoppa över detta recept…



Ingredienser:



(ca 4 - 5 portioner)
- Potatismos för ca 4 - 5 port (OBS: Gör absolut eget potatismos, allra helst med riktigt smör. Använd inte på några villkor pulvermos!)
- 1 äggula
- 1 paket renskav
- 1 gul lök
- 2 msk senap (gärna ljus, söt och stark senap)
- 3 dl matlagningsgrädde
- 50 gram riven ost
- Finklippt persilja
- salt och peppar

 Gör såhär:
- Blanda äggulan ned i potatismoset och lägg det runt kanten på en gratängform.
- Fräs renskaven och löken på medelhög värme, ca 10 min om renskaven kommer direkt från frysen.
- Tillsätt senap och grädde, salta och peppra efter smak och koka ihop under någon minut.
- Lägg renskavsröran i mitten av formen. Strö över osten.
- Gratinera i ugn på 225 grader i ca 10 min. Osten ska bli gyllene till färgen.
- Strö persiljan över och servera.



Sist drack vi Roodebergs röda vin till och det blev en höjdare ihop med maten!

fredag 10 september 2010

Khao Tom - thailändsk frukost- eller lunchsoppa

En anspråkslös rätt som jag upptäckte för bara några år sedan var Khao Tom, en traditionell thailändsk frukosträtt. Den är enkel att laga, anpassningsbar och lite oväntad i all sin enkelhet. Svenskar brukar inte gilla att äta chili till frukost, så när jag ska bjuda andra på den brukar jag laga den till lunch. Själv älskar jag dock att äta Khao Tom till frukost. Den innehåller allt jag vill börja en dag med: salt, vätska, syrlighet, hetta och inte minst den pikanta smaken av koriander som är tokig i.


Basen i soppan är en kycklingbuljong. Godast blir egenkokad, med kaffir lime blad och galangal som kryddning, men fond eller buljongtärning funkar också. Alla mängdangivelser är ungefära: eftersom jag själv uppfunnit receptet, grundat på de Khao Tom jag ätit i Thailand, experimenterar jag med det varje gång.


Ingredienser
(ca 4 port)



- Kycklingbuljong, 1 liter
-
Kycklingfilé, 300 g
-
Färsk ingefära, 4 matskedar
-
Kokt ris, 2 - 3 dl
-
Finhackad röd chili
-
En kruka färsk koriander
- Ett knippe salladslökCitrongräs, 2 - 3 stänger
- Rostad vitlök
- Fisksås, ca 4 msk
- Limejuice, ca 4 msk



Gör så här:


1. Koka upp kycklingbuljong på svag värme
2. Skär kycklingfilén i småbitar och lägg dem i buljongen.
3. Skär ingefära i tunna stavar och lägg ned dem i den kokande buljongen.
4. Skär citrongräset tunt och lägg ned i buljongen.
5. Koka kyckling, ingefära och citrongräs i ca 12 - 15 min, tills kycklingen är genomkokt.
6. Hacka koriander, chili (ta torkad chili om du inte har färsk och mortla den. Varning för att detta kan bli väldigt hett!) och salladslök.
7. Lägg ned det kokta riset och hälften av koriandern och salladslöken i soppan. Krydda med en matsked fisksås och en matsked limejuice.
8. Tag soppan av värmen och servera med resterande tillbehör i separata skålar: Rostad vitlök, chili, koriander, salladslök, fisksås och limejuice.

måndag 6 september 2010

Grön sås till kyckling eller fisk

Jag hittade en väldigt spännande sås i min älsklingsbok Middag med mr Latte (Hesser); "Thomas gröna sås till pocherad eller stekt fisk". Den skulle jag göra! Nu kan man ju inte gärna göra bara en sås till middag. Det gällde alltså att hitta något bra att server såsen till…


Pocherad fisk var huvudingrediensen i receptet i boken. Jag skulle ha den en söndag, och söndagar och fisk är vanligtvis inte någon lyckad kombination, eftersom fiskdiskarna oftast är stängda då .


Jag valde istället pocherad kyckling - ett väldigt gott alternativ till den ugnstekta kyckling vi annars brukar göra. Pocherad kyckling blir inte så estetiskt tilltalande, men köttet blir mört och saftigt. Dessutom får man en massa underbar buljong att frysa in på köpet (som man tex kan använda för att laga Stracciatelle; soppan jag skrev om för ett tag sedan)! Till det hade jag tagliatelle och en grönsallad. Ganska milda smaker, med andra ord. Jag tänkte att det var bra att hålla sig till det, eftersom såsen var väldigt kraftig och jag ville att den skulle få spela huvudrollen.


Såsen blev en verklig höjdare, och den passade kanonbra ihop med det milda, möra kycklingköttet. Jag blandade den med tagliatellen före servering, och serverade det som blev kvar i en skål vid sidan om. Vi vuxna som åt var eniga om att det är en sås att laga fler gånger, och pröva till andra rätter. Det är dock en väldigt skarp smak, och den är kryddstark, så det är inte säkert att alla uppskattar den. Till barnen som åt blandade jag ut såsen med creme fraiche.


Ingredienser
(ca 4 - 6 portioner)


- 1/2 gul lök, grovhackad


- 2 vitlöksklyftor, grovhackade


- en rejäl näve slätbladig persilja (jag använde en hel kruka)


- 2 msk kapris


- 3/4 dl fin olivolja


- en liten nypa torkad, krossad chilipeppar


- några droppar citronsaft


-havssalt


Gör såhär:


-Häll den hackade löken och vitlöken i en matberedare tillsammans med persilja, olivolja, torkad chili, citronsaft och kapris.

- Mixa stötvis, rör om med en slev och tillsätt eventuellt mer olivolja om såsen verkar för tjock (jag använde nog lite mer än en dl olivolja, totalt). Smaka av med salt.

söndag 5 september 2010

Dill - den ursvenska kryddan! -eller...?

Jag är väldigt sugen på att laga något med dill. Jag kommer inte riktigt på vad bara. Något riktigt skandinaviskt, tänkte jag först. Något som kombinerar våra underbara sötsalta räkor med den distinkta dillsmaken. Fast så fastnar jag på 80-tals förrätten räkcocktail och sen kommer jag inte riktigt loss ur den tanken. Inte för att det är något fel på räkcocktail. Tvärtom - det kan vara en riktig höjdare, blandad med rätt ingredienser. Men nu ville jag göra något annat....

Kanske i någon kombination med ost...? Det är ju också rätt typiskt svenskt. Och så dyker det plötsligt upp ett minne från grekiska Thassos, där vi var för några år sedan. Maten på den resan lämnade en del i övrigt att önska, men en måltid står faktiskt ut som en lysande matupplevelse. Det var uppe i bergen, i en pytteliten by, där vi åt lunch på en taverna på torget. Jag beställde zucchini-rolls och fick in en helt underbar lunchrätt som bestod av små zucchini-och-ost-bollar, kryddade rikligt med - ja, just: dill! Till min stora förvåning upptäckte jag sedan att dill användes ganska flitigt i maten på Thassos - tex i tzatzikin. Jag har alltid trott att dill är en väldigt svensk företeelse, men fick nu alltså ompröva den tesen.

Så - jag kanske skulle strunta i den skandinaviska inriktningen idag och istället försöka mig på att experimentera fram receptet på de där zucchini-bollarna...

Jag får återkomma med resultat!

Abbacchio alla romana - lamm med vitlökssås

I helgen ville vi ha en lyxig middag med ett riktigt gott rödvin till maten. Kött blir lätt det naturliga valet om man vill dricka rött vin - även om jag t.ex. gjorde en underbar torskrätt med rött vin till i somras.


Den här gången valde vi lamm, i en rätt vi inte provat förut. Det fanns inga serveringstips till köttet, och eftersom vi inte ätit rätten tidigare valde jag att servera enbart kokt potatis till - en neutral sidorätt som garanterat inte tar över några smaker. Ett litet tråkigt, men säkert kort om man testar något för första gången.


Köttet blev underbart, men både jag och Johan kände att det saknades något för att få måltiden att kännas helt komplett. Nästa gång jag lagar Abbacchio alla romana kommer jag att göra en grönsaksrätt också att servera tillsammans med köttet. Kanske ugnsrostade paprikor, som ger både lite sötma och lite pepprighet. Eller kokta vaxbönor med smör och havssalt om det fortfarande är säsong för dem då; en enkel men helt ljuvlig sidorätt.

Receptet på Abbacchio alla romana kommer från "Det italienska köket" (Hess/Sälzer).

Ingredienser

(6 portioner)


- 1 msk färsk rosmarin (eller 1/2 msk torkad)
- 3 sardellfiléer
- 5 klyftor vitlök
- 3 - 4 msk vitvinsvinäger
- 1 kg mört lammkött från bogen
- 1 dl olivolja
- salt, peppar


Gör såhär:


- Börja med såsen: finhacka rosmarinen. Skölj sardellfiléerna, torka av dem och skär dem smått. Hacka 3 vitlöksklyftor. Lägg allt i mortel och stöt till en pasta. Rör ner vinägern, lite i taget till, en blank kräm.
- Halvera 2 vitlöksklyftor och gnid in lammköttet med dem. Skär sedan köttet i mindre bitar och mal peppar över.
- Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna. Lägg i lammbitarna och bryn dem kraftigt under flitigt vändande, 5 minuter. Sänk värmen och efterstek försiktigt i ca 5 min eller tills de är färdiga. Om det inte är dilamm utan annat, inte lika mört, lammkött, bör det ligga lite längre i stekpannan. Vi hade vårt i pannan på låg värme i 8 - 10 min och det blev väldigt bra.
- Så snart köttet är färdigkokt tillsätts vitlökskrämen under omsorgsfull omrörning. Låt den hastigt bli varm, mal peppar över, salta om det behövs och lägg upp på förvärmt fat.

onsdag 1 september 2010

Pasta med kronärtskockshjärtan och fyra-ostsås

Pasta är tacksamt på många sätt: det går snabbt att laga, man kan improvisera rätt friskt och man kan alltid kombinera ihop det man tycker bäst om till en sås som i bästa fall verkar väl genomtänkt!
I den här rätten kombinerade jag två av mina favoritingredienser; ost och kronärtskockor. Visserligen fuskade jag med kronärtskockorna och använde inlagda kronärtskockshjärtan på burk. Jag är ganska förtjust i dem också, även om det är långt ifrån den färska varianten. Min son Malte dock, som är hängiven kronärtskocksfantast, blev i det närmsta förolämpad av detta tilltag och vägrade äta den konserverade varianten. Jag bugar ödmjukt för dig om du istället orkar koka och ansa färska!

Övriga lunchgäster tyckte dock att det blev jättegott, och det är på uppmaning av en av dessa som jag publicerar receptet:

Ingredienser:
(4 portioner)

- ca 400 g penne rigatte pasta


- 1 burk kronärtskockshjärtan på burk


- 2 msk olivolja


- 1 nypa flingsalt


- 2 kvistar färsk basilika


- 50 g ädelost


- 1 dl riven parmesanost


- 50 g fetaost


- 1 - 2 dl riven grevéost (eller annan hårdost som har hemma och gillar)


- 25 g smör


- 2 msk mjöl


- 3 dl mjölk


- salt och peppar



Gör såhär:


- Fickhacka basilikabladen


- Dela kronärtskockshjärtana i fyra delar. Lägg dem i en skål och blanda ned olivolja, flinsalt och basilika. Låt marinera en halvtimme eller så.


- Koka upp pastavattnet


- Smula sönder ädelosten och fetaosten. Riv parmesanen och grevén.


- Smält smöret på hög värme. Vispa ned mjölet, sänk värmen till medelhög och vispa ned mjölken lite i taget så det inte blir klumpar.


- Häll ned pastan i det kokande vattnet (ett par droppar olja i vattnet förhindrar att pastan klumpar ihop sig).


- När såsen kokat ihop tar du kastrullen av värmen och rör ned ostarna. Om ostarna får koka blir såsen trådig.


- Smaka av med salt och peppar. Tänk på att ostarna är salta, så smaka såsen innan du tillsätter ytterligare salt.


- Vänd ned de marinerade kronärtskockshjärtana i såsen.


- När pastan är färdigkokt häller du av vattnet. Spara lite av kokvattnet i en skål.


- Vänd ned såsen i pastan. Om det blir för tjockt slår du på lite av kokvattnet från pastan.