onsdag 15 december 2010

Mamma Eva-Mias sockerknäck

Sockerknäck är mitt favoritjulgodis. Den är spröd och lite smulig i munnen, och smakar alldeles underbart. Den är väldigt söt, förstås - det säger nästan namnet :) , men med ett litet stråk av choklad och med en karamelliserad underton - sådär som sockervadd kan ha också. Min mamma fick alltid koka ny sats i dagarna mellan jul och nyår.
Tyvärr hann jag aldrig lära mig att koka sockerknäck av mamma innan hon dog. Receptet jag har är det min bror som skrivit ned. Han hittade mammas recept i en av mormors pärmar. Mammas handstil var inte helt lättläst, så tidsangivelsen har vi försökt uttolka gång efter annan med olika resultat.
Förrförra året gjorde jag tre försök - och fick slänga ut varje sats. Förra året lyckades jag dock, liksom i år. Som tur är. För receptet finns helt enkelt inte att få tag på; det närmsta man kommer när man googlar "sockerknäck" är en översättningslista från svenska till engelska, antagligen använd i samband med den svenska utvandringen till Amerika. Man kan kanske anta att sockerknäck är ett gammalt, svenskt godis som har gått ur tiden. Utom i min familj, vill säga... Knäcken ska bli spröd; hård på ytan men falla sönder lätt när man tuggar på den.
Ingredienser:
- 4,5 dl socker
- 1,5 dl gräddmjölk (2 delar grädde, 1 del mjölk)
- 2 msk kakao
- 1 msk sirap

Gör såhär:
1. Rör samman socker och kakao i en stor och vid kastrull. Rör därefter ned det övriga. Koka sedan på svag värme ca en timme. Sockerknäcken är klar när massan börjat sockra sig på sidan av kastrullen.
2. Häll ut massan på bakpapper i en ugnsform. Den skall bli ungefär en halv centimeter hög. Låt stelna och skär därefter ut rutor efter bästa förmåga (själv har jag aldrig lyckats med de jämna kvadrater min mamma fick till)!

3 kommentarer:

Wiktoria sa...

Mums! Låter supersmarrigt, jag ska göra ett försök!

Ciccie Jisborg sa...

Vad kul! Det är verkligen värt att prova! Lycka till!

Unknown sa...

Ja du Ciccie... låter som min mormors fudgevariant. Den lyckas jag aldrig riktigt med, men den är vansinnigt god. Greta är hemma med halsont, så idag testar vi din mammas sockerknäck.Kram