måndag 27 december 2010

Nyårsmat - så festligt det kan bli!

Så är den stora Traditionsbundna Mathögtiden Julen över, och det är dags för nästa Mathögtid - Nyår! Roligt - för här finns ju utrymme för lite mer kreativitet och inspiration. Det var väldigt roligt att det var så många som hörde av sig om det förra inlägget - Mamma Eva-Mias sockerknäck - och att det var så många av er som testade att göra det. Med lyckat resultat, dessutom! Anna skickade tex en fin bild på att hon faktiskt fick till de där perfekta rutorna som jag själv aldrig lyckas med!
Rickard skrev om sin gammelfasters recept som lät liknande, men som var än mer bristfälligt än mitt originalrecept, då det helt saknade instruktioner. Jag antar att vi alla har några sådana där rätter som vi har starka känslor för, men som inte är helt enkla att klura ut hur man ska åstadkomma...

Nu sitter jag som bäst och klurar på nyårsmat. Vi ha knytkalas med matglada och mat-skickliga gäster, så jag vill verkligen göra något som är både gott och kanske lite överraskande. Mat-temat för i år är Tapas.Inte det enklaste valet för mig, som gärna lagar svenskt, asiatiskt eller italienskt, men inte är lika förfaren i det spanska köket. Men livet är som bäst med lite utmaning, eller hur!?

Jag har funderat på att utveckla min rostade paprika (som finns publicerad i samband med ett pasta-recept här på bloggen) och skapa en tapas av det.

Jag har också lite tankar på skaldjur. Kanske en variant med lime, koriander, chili och vitlök - lite asiatisk cross-over blir det då, så det kanske är fusk...? Kronärtskocka ligger där lite på lur också - det är ju alltid gott, och går att förvandla till roliga smårätter på många sätt.

Här har jag hittat två roliga recept på paprika och på kronärtskocka (från Allt om Mat):

Friterad kronärtskocka

Grillad paprika med örtkryddad färskost

Har du ideér eller inspiration att dela med dig av, så hör gärna av dig! Helst före nyår... ;)

3 kommentarer:

Unknown sa...

Värdens godaste tapasräkor! Jag och min man delar rättvist varje gång, slagsmål om någon får fler än den andra...
Skala räkor (1 kg kan gå åt för oss två...) och låt dem torka på hushållspapper. Hetta upp några matskedar olivolja, en pressad vitlöksklyfta och 1 tsk (!) tabasco i en stekpanna. Låt räkorna fräsa bara någon minut och lägg sedan upp på ett fat. Avsluta med att pudra ordentligt med paprikapulver över räkorna. Oljan hälls över och servera sedan med bröd till. :)

Unknown sa...

Och världens godaste ska det vara så klart... ;) /Malin Gustavsson

Ciccie Jisborg sa...

Mmm - låter underbart Malin! Tack för tipset!