onsdag 2 februari 2011

Steamed fish in lemon sauce - ännu en thailändsk favorit

En smakrik men ändå ganska lätt rätt. "Den är sådär... begärlig!" sa min svärmor Anita när vi lagade den till henne första gången. Håll igen lite på chilin om du inte gillar när det blir för hett.
Fisken skall väl egentligen - såsom namnet antyder - ångkokas. Men har man ingen ångkokare så får man improvisera med det man har. Vi har en ugn. Den använder vi... ;) Receptet kommer från en underbar liten restaurang i Khao Lak. Vi blev kompisar med en av kyparna där, som också jobbade som kock. En kväll fick Johan följa med honom i köket och lära sig laga till sina älsklingsrätter. Den här fisken var en av dem.
När vi kom tillbaka till Khao Lak efter tsunamin och försökte leta upp "vår" restaurang och vår kompis fick vi veta att restaurangen förstörts och vår kompis och hela hans familj hade dött under tsunamin. Det enda vi har kvar är det här receptet, nedkladdat  på en gammal restaurangnota. Det är bristfälligt nedtecknat, så vi har fått experimentera oss fram till mängd, tid och värme. Den här publiceringen tillägnas vår kock-kompis och hans familj: en futtig, men ärligt menad gest - jag glömmer er inte.

Ingredienser
- 1 hel vit fisk, ca 700 - 800 g; White snapper är allra bäst, men finns inte det att få tag på kan man fråga i fiskdisken efter ett likvärdigt alternativ. Man kan be att få den filead om man är osäker på det momentet.
- 3 msk färskt pressad citronjuice
- 3 msk thailändsk fisksås
- 2 tsk socker
- 1 tsk aluma (aluma är en smakförstärkare som är ganska salt. Hoppa över denna om du inte hittar kryddan.)
- 2 röda chili (den mindre, riktigt heta varianten. )
- 3 klyftor vitlök
- 1 kruka färsk koriander

Gör så här:
1. Lägg den fileade fisken i en lätt inoljad ugnsform
2. Blanda citronjuice, fisksås och socker i en skål
3. Häll vätskan över fisken och låt denna marinera i ca 20 min
4. Hacka chilin, vitlöken och koriandern. Spara en del av koriandern till garnering.
5. Ångkoka / eller ugnsbaka fisken (om du använder det senaste alternativet kan du lägga aluminiumfolie över formen) i 10 - 15 min, tills fisken är just genomkokt. Den får inte bli överkokt!
6. Garnera fisken med koriander
Serveras med kokt ris.

2 kommentarer:

Vickan-Pickan sa...

Vilken underbar blogg, det är så härligt när människor brinner för saker. Och jag måste säga att jag blev väldigt rörd av det här inlägget och tänker att det säkert måste kännas väldigt speciellt för er att äta den här rätten. Ska definitivt laga den någon gång och kommer då definitivt också att tänka på era vänner.
Kramkram

Ciccie Jisborg sa...

Tack så mycket Vickan! Det känns lite skönt tycker jag, att människor sätter sina spår - på olika sätt och på olika håll i världen. Att ingen försvinner spårlöst. Och mat är ju kärlek, på något sätt... :)Kram!