onsdag 19 januari 2011

Mat-tips i New York - A little something about eating frenzy

Jag fick en väldigt upp-piggande förfrågan härförleden: "Kan du inte skriva något om mat tips i New York på bloggen?"

Ja! Såklart jag kan! Jag älskar att äta i New York! Jag älskar det så mycket att jag, som jag skrivit i presentationstexten av den här bloggen, sist jag var där planerade in 20 måltider för fyra dagar… Och klarade det!  Jag har också en gång  (för länge sedan, får jag säga till mitt försvar) lämnat lägenheten nere på 68:e gatan kl. 02.30 för att promenera upp till 80:e gatan, 3:e Avenyn för att äta kronärtskockor. Jag hade sett att de serverade fantastiska rätter där tidigare på dagen och kunde helt enkelt inte släppa tanken. Ägaren till serveringen blev alldeles bestört över mitt tilltag. Efter mitt lilla kvällssnacks vägrade han att låta mig promenera tillbaka. Han höll mig handgripligen i armen tills han placerat mig i en taxi och sett till att de fått min adress. Men kronärtskockorna var underbara!

Nu är det ju det lilla problemet att jag inte är där lika ofta som jag brukade. Och restaurang- och krogscenen är skiftande och föränderlig i New York.

Men jag ska ge några stabila tips här, och några lite mer osäkra, så får du helt enkelt själv välja vilka risker du är beredd att ta för en fantastisk måltid… Frågar du mig så vet du ju vad svaret blir. J

Tortilla Flats heter en alldeles fantastisk restaurang med mexikanskt käk. Maten här är lika god som stämningen är hög! Vi blev insvepta i en party-atmosfär så smittande att vi - utan att vi visste hur det gått till - beställt varsin Corona och en hel pitcher med Marguarita i baren innan vi fick vårt bord. Ingen skada skedd - Marguaritan var supergod och maten var väl värd att vänta lite på! Jag åt heta jätteräkor i en bubblande grön tomatillo-sås med lime och koriander - ljuvligt god! Här hittar du Tortilla Flats: http://www.tortillaflatsnyc.com/

En annan höjdare var Leela Lounge; en charmig och lite trendig indisk restaurang som vi snubblade över på väg hemåt från Chinatown. Vi skulle äta lunch och hade dissat flera ställen för att vi inte ville slösa bort en enda måltid i New på vanlig cafémat. Så låg den där, som en hägring nästan. Och ett tag trodde jag det var en hägring också. För när vi ryckte i dörren var det stängt. Men den trevliga restaurang-chefen Sun valde att öppna stället för oss, och lät oss beställa och äta lunch där. Jag är evigt tacksam för detta! Till råga på allt fick vi göra specialbeställningar på nästan allt, pga min allergi mot vallmo och sesam. Hon kom in med två dipsåser till Naan-brödet som kocken designat för oss. Den ena förförde mig ögonblickligen - en plommonsås som var söt och lite syrlig. Den andra kändes ganska blek från början - som en vanlig hushålls-curry utan någon distinkt smak. Men ju mer jag åt, desto mer smakade den. Som en blomma, som öppnar kronbladen ett efter ett. Till sist var det som en smakexplosion! Jag trodde aldrig jag skulle kunna sluta äta! Jag blev kär i den där såsen. Jag ville gifta mig med den där såsen. Men eftersom jag redan var gift, blev det inget av med det. Jag åt upp den istället.
Curryn som vi åt till huvudrätt var lite liknande - en ganska alldaglig smak till en början som utvecklades mer och mer ju mer man åt. Det var mycket svårt att gå därifrån. Adressen hit är 1 West 3rd Street.

Jag har också ett favorit-sushi-hak med underbar sushi. Tyvärr kan jag inte ge dig adressen, för den har jag inte. Men den ligger i Greenwich Village, på Bleeker Street, österut. Det är en halvtrappa upp, och de stora fönstren (som är ganska dragiga, så sitt inte där om det finns plats någon annan stans) vätter mot gatan. Här kan du äta riktigt god klassisk sushi - men framförallt har de riktiga specialiteter inne ganska ofta! Det var här jag till sist fick tag i den "uni" (sjöborre) som anses vara en de stora delikatesserna i sushi-världen, och som jag jagat över tre kontinenter.

Jag vill också passa på att å det starkaste rekommendera dig en riktig hel-amerikansk frukost på en riktig American Diner. Det kryllar av diners, så plocka bara en ur mängden, men se till att din frukost innehåller såväl stekta ägg eller omelett, skinka, korv eller bacon, pannkakor och stekt potatis. Minst. Jag lovar dig att på syltorna runt om i denna stad kan man laga kaloririka frukostar som får en att ifrågasätta sin havregrynsgröt! Du kan helt enkelt inte missa denna praktfulla uppvisning i svullande. Jag kan särskilt rekommendera gatorna i Chelsea för detta, runt 14:e gatan och 9:e avenyn.

Slutligen har jag bett min gode vän David om lite färsk New York-input. Han är där oftare än jag, och kom hem bara för någon vecka sedan. Såhär skriver David:

1. Virgil's (152 West 44th Street): Grymt bra BBQ! Bland annat en Sandwich med BBQ-Shredded Pork och Cole Slaw som är helt fantastiskt bra!

2. Uncle Jack's Steakhouse (440 9th Ave.): Klart värt att rekommendera! Just Steak Houses är ju inte det ovanligaste köket på Manhattan så bättre finns säkert...
3. Delmonico's (56 Beaver St): Måste nämna denna trots att jag aldrig varit där. Det är mitt och min systers gemensamma mål att komma dit någon gång eftersom denna anrika och legendariska restaurang förekommer i romanenThe Alienist! :-)

Hatten av för David, som kom in med ovanstående tre tips!

Och OM du åker till New York snart, och OM du har en eller annan underbar måltid när du är där, så berätta gärna!

3 kommentarer:

KALLE sa...

Och Elaine's! Elaine's måste nämnas. Alltid. Alltid i kombinationen NY och mat. Där finns Elaine's.

Ciccie Jisborg sa...

Ah! Kul med fler tips - tack Kalle! Var ligger det och vad serverar de?

Filosofie sa...

Åh Ciccie, jag hade missat detta blogginlägg tills nu! Vilken tur att jag gick igenom dina gamla inlägg. Tack så hemskt mycket! Vi åker den 10 maj och det blir tredje gången vi åker dit just i maj. Hittills har vi alltid haft väldigt tur med vädret och det enda som vi brukar göra i NY är att strosa runt, dricka öl och äta god mat. Vi bor i West Village (hos ett par vänner i korsningen Christopher och Greenwich) så sushirestaurangen ska vi nog kunna hinna med i bara farten. Förra våren vi var där åt vi på the Spotted Pig som har en stjärna i guiden (http://www.thespottedpig.com/). Intressant med en hamburgerpub med en stjärna! Maten var god (dock inte så att jag svimmade..) men det bästa var deras pommes frittes som var tunna som skosnören. De var underbara. Jag ska jobba för att vi prickar av dina tips och återkommer efter resan. Kramar Sofie