lördag 15 januari 2011

Trerätters festmiddag - när man har något att fira!

Visst är det underbart med högtidsdagar!? En avklarad examen, ett nytt jobb, eller en födelsedag. Alla ger skäl att tänka till och att försöka åstadkomma något alldeles extra - specialdesignat för just den personen. För mig är det såklart gjutet att bjuda på mat - något festligare kan jag inte tänka mig! :) Så igår när mannen fyllde år blev det trerättersmiddag, med en meny som jag gått och klurat på i flera veckor.

Jag visste att jag ville göra något med skaldjur och dill till förrätt - jag skrev ju redan tidigt i höstas om denna spirande dill-romans. Först var jag inne på att göra en klassisk 80-tals räkcocktail - en härlig tacky rätt som jag gillar skarpt! Men så ville jag göra något som var enkom designat för födelsedagsbarnet - som extra liten present, kan man säga.

Huvudrätten tog också ett par varv inne i huvudet innan jag bestämde mig. Jag funderade på något riktigt bra kött - mest för att kunna servera Amarone vin till - men bestämde mig för en italiensk rätt med rödtunga och bladspenat. Ursprungsreceptet - Sogliola alla fiorentina, från "Det italienska köket" - är med sjötunga. Efter en diskussion med den kompetenta personalen i disken på Fin-Konsum här bestämde jag mig dock, på deras bestämda inrådan, att fimpa sjötungan och istället använda rödtunga.

Till efterrätt gjorde jag en lyxchokladmousse i två lager; ett med ljus choklad och ett med mörk choklad, serverad med hallon och romgrädde.

Resultatet blev verkligen allt jag hade hoppats på! Vi åt så vi mådde illa och knappt kunde röra oss. Huvudrätten, den ugnsbakade rödtungan med bladspenat, blev så god att jag nästan fick tårar i ögonen. Fisken var fast men mjäll och de milda smakerna i spenatblandningen och den timjanskryddade gratängsåsen lyfte fram fisken istället för att dölja den. Chokladmoussen var en dröm för en chokladälskare. Och förrätten blev precis sådär balanserad i smakerna men ändå överraskande som jag hade hoppats.

Johans sötsura skaldjurssallad (ca 4 - 6 portioner)

- 600 - 700 g räkor med skal
- 150 - 200 g kräftstjärtar
- 1 påse blandad sallad med sorter du tycker om (jag använde en italiensk salladsmix)
- 1 fänkål
- 2 avocado
- 1 citron
- 0,5 dl honung
- 1 msk socker
- 0,5 dl olivolja
- 1 knippe dill
- Salt

Gör såhär:
- Ansa och skölj fänkålen. Finhacka den och lägg den i en stor skål.
- Skölj salladen och strimla den grovt.
- Skala räkorna och hacka dem i mindre bitar. Spara 8 - 12 stycken till garnering.
- Hacka kräftstjärtarna.
- Finhacka dillen, spara några kvistar till garnering.
- Pressa citronen ned i en skål. Häll på honungen och blanda till. Rör ner sockret tills det har lösts upp. Häll därefter ned olivoljan lite i taget medan du vispar kraftigt - dressingen skall bli en blank och ganska tjock sås. Smaka av med salt, och använd ev mer socker eller salt, tills du hittar din egen perfekta balans mellan syrligt, sött och salt.  Ett tips är att ställa skålen på en fuktig disktrasa när du vispar, så far den inte omkring.
- Lägg ned sallad, räkor och kräftstjärtar i den stora skålen med fänkål. Blanda och häll över dressingen lite i taget (jag använde inte all dressing - det är inte meningen att salladen ska drunkna i sås). Låt det dra i någon halvtimme.
- Dela och tärna avokadon. Spara en halva, som du skär fina skivor av till garnering.
- Rör försiktigt ned avokadon och lägg därefter upp salladen i fina skålar eller glas. Garnera med några hela räkor, en kvist dill och ett par skivor avokado.

Inga kommentarer: