onsdag 13 oktober 2010

The easiest, sexiest salad in the world

Såhär när höstmörkret sänker sig över oss i Norden behöver åtminstone jag piggas upp lite då och då. En fest brukar göra underverk! En fest hemma hos oss kan vara allt från en liten familjefest till en stor, bullrig och stökig kompisfest med massor av folk. Mina barn har en stark känsla för konceptet fest: redan som 4-åring föreslog ibland Elias att vi skulle ha "en liten fest" bara vi i familjen. Då skall det vara fint dukat, vikta servetter, tända ljus, god mat och musik. Helst ska man dansa också!
Den här rätten passar väldigt bra som förrätt på en mindre fest. Det är ett bra namn på den också: "The easiest, sexiest salad in the world" säger precis vad det rör sig om! En underbar, sensuell rätt som dessutom är väldigt lättlagad. Det är en upplevelse av såväl smak, textur och estetik. Receptet kommer från Jamie Oliver "The Naked Chef 2".
Ingredienser (6 portioner)
- 6 mogna fikon
- 6 skivor prosciuitto eller parmaskinka
- En näve basilika
- 6 små bollar mozarella ost (eller tre större; om man köper den färdig-inplastade varianten)
Dressingen:
- 1 msk honung
- 6 msk extra virgin olivolja
- 3 msk citronjuice
- Havssalt och nymalen svartpeppar
Gör såhär:
1. Skär ett kors i varje fikon - inte riktigt till botten. Pressa sedan ihop botten med tummen och pekfingret så fikonet öppnar sig.
2. Placera fikonen på ett stort fat och lägg upp det kallskurna köttet runt om. Strö ut basilikan. Riv eller skär osten i mindre bitar och lägg den ovanpå basilikan.
3. Ringla över honungen, citronjuicen och olivoljan. Salta och peppra.

Inga kommentarer: