tisdag 5 oktober 2010

Thailändska fiskkakor - eller Att äta en riktig thailändsk middag

Thailändska fisk kakor - fish cakes - är en av de rätter jag gärna beställer in när jag äter en "riktig" thailändsk middag i Thailand: många olika rätter som beställs till hela bordet. Rätterna kommer in slumpmässigt och äts av alla - en liten bit här, en liten bit där. Om jag får bestämma helt fritt när jag beställer in en sådan middag skulle jag beställa en Som Tam - (green papaya salad), en curry (paneng eller green curry), en hel fisk (white snapper steamed in lemon and garlic, eller fried red snapper in 3-flavour sauce) vårrullar, Lab Gai - en kycklingfärs-rätt med mängder av mynta och koriander, en Tom Yum Goong, den heta och sura räksoppan, och så fish cakes.

Konsten att äta en riktig thailändsk middag lärde jag mig för många år sedan, hos min kompis Oy. Vi satt i det kompakta asiatiska kvällsmörkret på hennes lilla veranda, med svetten rinnande i den heta kvällen, och stoppade i oss från de olika faten tills jag faktiskt hade svårt att andas. Hon lagade mat som var en ren välsignelse, och det är främst genom henne som jag fick upp ögonen för många av de kulinariska höjdpunkter jag sedan återvänt till på många restauranger över hela Thailand. Jag har fortfarande den stora förmånen att då och då bli bjuden på en genuin thailändsk middag - men nu i Sverige hos Stefan och hans fru Ea, som också lagar fantastisk mat.  

I helgen hade vi en något mer modest variant: en 3-rätters thaimiddag. Då passade jag på att laga fiskkakor. Receptet är från Stora Asiatiska Kokboken, men är ändrat från sin grundform av mig. Jag anger receptet nedan såsom jag lagar det:

Thailändska fiskkakor
4 - 6 portioner

400 - 450 g fast vit fiskfilé
4 msk majsmjöl
4 tsk fisksås
1 - 1,5 dl hackad koriander
1 ägg, vispat
1/2 msk röd curry pasta, eller knappt 1/2 msk grön currypasta
1 tsk finhackad röd chili
1,5 dl neutral olja (tex majsolja)

Gör såhär:
- Lägg fisken i matberedare och kör till en jämn smet. Lägg i majsmjöl, fisksås, ägg, koriander, currypasta och chili. Kör tills allt blandats ordentligt.
- Blöt händerna och forma ca två rågade matskedar åt gången till platta kakor.
- Hetta upp oljan i en stekpanna på medelhög värme. Stek några fiskkakor i taget tills de är gyllenbruna på båda sidor. Låt dem rinna av på lite hushållspapper.

Servera med sweet chili sås som dip till.

Inga kommentarer: