torsdag 7 oktober 2010

Långa, lata måltider - aubergineröra och annat

Jag gillar plockmat. Inte bara på mingel-tillställningar som cocktailpartyn och annat, utan som hela middagar. Man har många olika rätter att välja på, så det finns alltid en favorit för varje bordsgäst. Man kan sitta och äta lääääänge - faktiskt hela kvällen. Det är ofta rätt så opretentiösa rätter var och en för sig - med ganska rena smaker och där helheten i upplevelsen består i kombinationen. Och för den som lagar, är det en fördel att många av rätterna går att förbereda i god tid. Om du är en av dem som har svårt att få de olika delarna i en måltid att bli klara samtidigt, så är plockmat en klar vinnare för dig!

Ett bra exempel på detta är plockmat med grekisk inspiration: det mesta av det är superenkelt att göra men det smakar himmelskt om du har rätt råvaror! Jag älskar en riktigt bra fetaost, svarta oliver och riktigt smakrika tomater, jag är galen i min underbara grekiska olivolja från Panagia - och framförallt gillar jag att dippa pitabröd i olika slags röror! Sist vi hade plockmat med grekisk inspiration här hemma hade vi fetaost marinerad i olivolja och oregano, tjocka skivor riktigt mogna tomater, svarta oliver, svensk gurka som fått rinna av och som jag sedan saltat, grekiskt lantbröd och pitabröd, 2 olika slags tzatziki; den vanliga och en variant från Thassos, med dill, och så aubergineröra. Det var egentligen med aubergineröran det började. Jag hade ätit en så fullständigt ljuvlig aubergineröra på ett grekiskt ställe i Bangkok, så jag var tvungen att försöka laga den hemma. Det recept jag anger här nedan är hämtat från Nya Annas mat, med vissa modifieringar från min sida. Inspiration är hämtad från en liten grekisk restaurang på 5th Food Avenue i Bangkok och min kompis Cilla, som var den första att servera mig aubergineröra.

Ingredienser
(ca 5 - 6 portioner)
- 2 stora auberginer, delade på längden och sedan skårade i snittytan (gör det lättare att gröpa ur dem sen)
- 1 -2 tsk salt
- saft från 1/2 citron
- 3 - 4 pressade vitlöksklyftor
- 2 - 3 msk fin olivolja

Gör såhär:
- Lägg auberginehalvorna i en ugnsform. Droppa lite olivolja över, och baka dem i ugnen i 175 grader, ca 50 - 60 min. Låt svalna.
- Gröp ur innehållet i en mixer (släng skalen). Häll på salt, citronsaft och vitlök och balnda hastigt. Häll därefter ned oljan lite taget medan du kör blandningen till en ganska jämn smet.
- Smaka eventuellt av med mer salt.

Servera med grekiskt lantbröd eller pitabröd.

Inga kommentarer: