tisdag 28 september 2010

Jakten på Den Perfekta Gröna Curryn

Till helgen ska vi ha en "uppsamlingshelg". Det vill säga, vi ska fixa en massa småskit som blivit över från våra olika renoveringsprojekt. Då kommer vår underbara kompis Mats och hjälper till. Som en liten tacksamhetsgest ska vi bjuda Mats på 3-rätters thaimiddag på lördag.

Det blir Yam Tam Kwan (ett recept som jag publicerat här på bloggen tidigare), grön curry och så någon rätt till som vi inte har bestämt än. Den gröna curryn står i en klass för sig här hemma. Det är min man Johans signaturrätt, och han har bokstavligt talat ätit sig igenom Thailand i jakt på den perfekta curryn. Han har lagat den oräkneliga gånger, såväl i hektiska kök i Thailand och under guidning av diverse thailändska kockar, som i hemmets något lugnare vrå.

Jag, som ätit mig igenom denna långa jakt på perfektion, måste tillstå att mycket få gröna curries kan mäta sig med Johans. Och därför tänkte jag nu bjuda er som läser på resultatet av en 10 års lång odyssé - på väg mot Den Perfekta Gröna Curryn. Det är en vild smakupplevelse - den milda kokossmaken binder ihop hettan i chilin och curryn med den lakritsaktiga smaken av basilika, den distinkta koriandern och syran i citronen. Sockret förhöjer smakerna ytterligare.

Johan har använt en uppsjö olika recept att utgå från, men han återvänder alltid till det han en gång började med: "Thai Chicken Curry" från Nya Annas Mat (Anna Bergenström). Det är dock vid det här laget högst modifierat.

Ingredienser
Grön kyckling curry (Gaeng khiaw gai) Johan style
(ca 4 - 6 port)

- 2 msk grön curry pasta (helst en direktimporterad currypasta)
- 1 msk neutral olja (tex rapsolja)
- 2-3 stjälkar citrongräs
- 2 burkar kokosmjölk
- ca 700 g kycklingfilé
- 2 gröna chilifrukter
- 5 - 6 kaffir lime blad
- 2 vitlöksklyftor
- 1 knippe färsk koriander
- 1 näve thailändsk basilika (horapa)
- 2 msk socker
- 2 msk fisksås
- 2 msk pressad lime

Gör såhär:
- Skär kycklingfilén i strimlor; ca 1 cm tjocka och 2 - 3 cm långa. Skiva chilin tunt och finhacka vitlöken.
- Hetta upp oljan i en wokpanna på hög värme. Stek currypastan genom att mosa ut den i oljan. Se till att ha bra ventilation - gärna ett öppet fönster; luften kommer att bli "curry-tung" och svårandad. Lägg ned citrongräset.
- Sänk värmen, lägg ned kaffir lime blad och vitlök. Häll över kokosmjölken. Koka utan lock tills det tjocknar, ca 2 - 3 minuter.
- Hacka koriandern och basilikan grovt. Blanda ned kyckling, chili, koriander och socker i grytan. Låt koka under lock i ca 15 minuter. Smaka av med fisksås och lime.

Servera curryn med kokt ris. Som bordskryddor använder du på sant thai-manér fisksås, socker och lime - och eventuellt torkad, krossad chili.

Inga kommentarer: