fredag 24 september 2010

Penne Gorgonzola med radicchio - enkel, elegant och supergod!

Flera av de rätter jag lagat under året har varit inspirerade av den mat jag åt i Malaysia. Efter en initial allergichock blev jag väldigt försiktig med den lokala maten - till min stora sorg, skall sägas. Jag hade verkligen sett fram emot all street food jag skulle äta, inte minst i "the streetfood capital of the world" - Kuala Lumpur. Men, efter att ha upptäckt att det malaysiska köket använde sesam (som jag är allergisk mot) mer frekvent än något av de andra köken i Asien där jag varit, blev jag väldigt försiktig. Dess bättre visade det sig, att Malaysia även var en höjdare på all slags internationell mat! Jag åt riktigt bra italienskt, spanskt och mexikanskt - bland annat.  

Den här rätten har jag lagat flera gånger sen vi kom hem. Jag har bjudit på den vid flera tillfällen och alla matgäster har varit eniga om att det är en underbar rätt.

Den är enkel, elegant och väldigt smakrik. Sältan i gorgonzolan balanseras av den lite beska radicchion. Vitlöken ger ett extra litet sting.

Ingredienser
(ca 4 portioner)
- Penne för 4 personer
- ett litet huvud radicchio (finns inte radicchio, eller om den inte är fin; använd endiver)
- 1 vitlöksklyfta
- 1 bit gorgonzola, ca 200 - 300 g
- Smör, ca 50 g
- olivolja

Gör såhär:
- Koka upp pastavattnet och lägg ned pastan.

- Värm under tiden upp olivoljan i en stekpanna. Skär radicchion i mindre bitar. Finhacka vitlöksklyftan. Fräs radicchio och vitlök på medelhög värme, ca 15 min. Smaka av med havssalt.

- Dela gorgonzolan i små bitar. Smält smöret i en kastrull. När pastan och radicchion är nästan klar, lägger du ned gorgonzolan i smöret och rör runt så att osten börjar smälta. Den skall inte smälta ned helt, utan det ska finnas små bitar kvar i såsen.

- Häll av pastavattnet. Ös över ostsåsen och rör om. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i djupa tallrikar. Toppa med radicchion och servera.

Inga kommentarer: