fredag 17 september 2010

Tagliatelle med ugnsrostad paprika och vitlök

Jag har aldrig varit ett stort paprika-fan. Jag har snarare tyckt att paprika är en rätt så menlös grönsak som gör sig bäst som ringar på en ostmacka.

Men när jag var ut och åt sist blev jag tvungen att ompröva denna uppfattning. Maten var i övrigt ganska medioker, med halvtrist kött och en rätt simmig sås. De ugnsrostade grönsakerna som kom som sidorätt var dock helt underbara! Paprikan var mjuk och söt, och med precis lagom mycket yta. Det var så gott, att jag genast började fundera på vad jag skulle kunna laga med ugnsrostad paprika. Jag utgick från gissningen att när jag ätit tillagad paprika förut, har den inte varit tillredd tillräckligt försiktigt. Jag valde därför att laga den på låg värme under lång tid. Det här blev resultatet - och det blev väldigt gott.

Dessutom är det busenkelt att laga. Det tar lite tid - men du kan göra annat under tiden eftersom största delen av tillagningen går av sig självt.

Att kalla det "ugnsrostad" är väl inte helt korrekt, eftersom jag har med olivolja i tillagningen, men i brist på annat får det heta så.

Ingredienser
(2 portioner)

- Tagliatelle för 2 personer
- 1 stor röd paprika
- 1 stor röd tomat
- 1 klyfta vitlök
- en rejäl skvätt olivolja
- havssalt

Gör såhär:

- Skär paprikan i tärningar, ca 2 cm
- Halvera tomaten, ta bort mittstjälken och skär sedan tomaten i ganska tjocka skivor
- Lägg paprikan och tomaten i en ugnsform - paprikan för sig och tomaten för sig.
- Finhacka vitlöksklyftan och strö över
- Häll över olivolja och havssalt. Blanda med händerna så att grönsakerna täcks av olja, vitlök och salt
- Rosta i ugnen på 125 grader i 30 min.
- Höj värmen till 175 grader och rosta i ytterligare 30 min, eller tills paprikan börjar få lite färg.
- Koka under tiden pastan

Servera med tagliatelle i botten av tallriken och grönsakerna upplagda över pastan. Ringla till sist lite av den godaste olivolja du har hemma över och strö eventuellt över ytterligare havssalt. Min godaste olivolja är Panagia Oil, direktimporterad från ön Thassos. Vi bar hem åtskilliga liter i våra ryggsäckar efter en semester där för några år sen. Nu är vi inne på sista flaskan, och vad som ska hända sen vet jag inte. Jag har fortfarande inte lyckats hitta någon olja i Sverige som motsvarar smaken på Panagia oljan…

2 kommentarer:

Fredrik Gurra Siljehag sa...

Trevlig maträtt.
Du borde prova att rosta gul paprika.
Har man gasspis eller en sån där flashig gasolbrännare är det ypperligt men ugnen går också bra. Jag upplever att sötman i paprikan kommer mer till sin rätt när det är gul paprika.
Förekommer ofta i antipasti.

Ciccie Jisborg sa...

Kul tips, Fredrik! Ska apselut prova detta! Tack!