söndag 5 september 2010

Abbacchio alla romana - lamm med vitlökssås

I helgen ville vi ha en lyxig middag med ett riktigt gott rödvin till maten. Kött blir lätt det naturliga valet om man vill dricka rött vin - även om jag t.ex. gjorde en underbar torskrätt med rött vin till i somras.


Den här gången valde vi lamm, i en rätt vi inte provat förut. Det fanns inga serveringstips till köttet, och eftersom vi inte ätit rätten tidigare valde jag att servera enbart kokt potatis till - en neutral sidorätt som garanterat inte tar över några smaker. Ett litet tråkigt, men säkert kort om man testar något för första gången.


Köttet blev underbart, men både jag och Johan kände att det saknades något för att få måltiden att kännas helt komplett. Nästa gång jag lagar Abbacchio alla romana kommer jag att göra en grönsaksrätt också att servera tillsammans med köttet. Kanske ugnsrostade paprikor, som ger både lite sötma och lite pepprighet. Eller kokta vaxbönor med smör och havssalt om det fortfarande är säsong för dem då; en enkel men helt ljuvlig sidorätt.

Receptet på Abbacchio alla romana kommer från "Det italienska köket" (Hess/Sälzer).

Ingredienser

(6 portioner)


- 1 msk färsk rosmarin (eller 1/2 msk torkad)
- 3 sardellfiléer
- 5 klyftor vitlök
- 3 - 4 msk vitvinsvinäger
- 1 kg mört lammkött från bogen
- 1 dl olivolja
- salt, peppar


Gör såhär:


- Börja med såsen: finhacka rosmarinen. Skölj sardellfiléerna, torka av dem och skär dem smått. Hacka 3 vitlöksklyftor. Lägg allt i mortel och stöt till en pasta. Rör ner vinägern, lite i taget till, en blank kräm.
- Halvera 2 vitlöksklyftor och gnid in lammköttet med dem. Skär sedan köttet i mindre bitar och mal peppar över.
- Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna. Lägg i lammbitarna och bryn dem kraftigt under flitigt vändande, 5 minuter. Sänk värmen och efterstek försiktigt i ca 5 min eller tills de är färdiga. Om det inte är dilamm utan annat, inte lika mört, lammkött, bör det ligga lite längre i stekpannan. Vi hade vårt i pannan på låg värme i 8 - 10 min och det blev väldigt bra.
- Så snart köttet är färdigkokt tillsätts vitlökskrämen under omsorgsfull omrörning. Låt den hastigt bli varm, mal peppar över, salta om det behövs och lägg upp på förvärmt fat.

Inga kommentarer: