fredag 10 september 2010

Khao Tom - thailändsk frukost- eller lunchsoppa

En anspråkslös rätt som jag upptäckte för bara några år sedan var Khao Tom, en traditionell thailändsk frukosträtt. Den är enkel att laga, anpassningsbar och lite oväntad i all sin enkelhet. Svenskar brukar inte gilla att äta chili till frukost, så när jag ska bjuda andra på den brukar jag laga den till lunch. Själv älskar jag dock att äta Khao Tom till frukost. Den innehåller allt jag vill börja en dag med: salt, vätska, syrlighet, hetta och inte minst den pikanta smaken av koriander som är tokig i.


Basen i soppan är en kycklingbuljong. Godast blir egenkokad, med kaffir lime blad och galangal som kryddning, men fond eller buljongtärning funkar också. Alla mängdangivelser är ungefära: eftersom jag själv uppfunnit receptet, grundat på de Khao Tom jag ätit i Thailand, experimenterar jag med det varje gång.


Ingredienser
(ca 4 port)



- Kycklingbuljong, 1 liter
-
Kycklingfilé, 300 g
-
Färsk ingefära, 4 matskedar
-
Kokt ris, 2 - 3 dl
-
Finhackad röd chili
-
En kruka färsk koriander
- Ett knippe salladslökCitrongräs, 2 - 3 stänger
- Rostad vitlök
- Fisksås, ca 4 msk
- Limejuice, ca 4 msk



Gör så här:


1. Koka upp kycklingbuljong på svag värme
2. Skär kycklingfilén i småbitar och lägg dem i buljongen.
3. Skär ingefära i tunna stavar och lägg ned dem i den kokande buljongen.
4. Skär citrongräset tunt och lägg ned i buljongen.
5. Koka kyckling, ingefära och citrongräs i ca 12 - 15 min, tills kycklingen är genomkokt.
6. Hacka koriander, chili (ta torkad chili om du inte har färsk och mortla den. Varning för att detta kan bli väldigt hett!) och salladslök.
7. Lägg ned det kokta riset och hälften av koriandern och salladslöken i soppan. Krydda med en matsked fisksås och en matsked limejuice.
8. Tag soppan av värmen och servera med resterande tillbehör i separata skålar: Rostad vitlök, chili, koriander, salladslök, fisksås och limejuice.

Inga kommentarer: