måndag 6 september 2010

Grön sås till kyckling eller fisk

Jag hittade en väldigt spännande sås i min älsklingsbok Middag med mr Latte (Hesser); "Thomas gröna sås till pocherad eller stekt fisk". Den skulle jag göra! Nu kan man ju inte gärna göra bara en sås till middag. Det gällde alltså att hitta något bra att server såsen till…


Pocherad fisk var huvudingrediensen i receptet i boken. Jag skulle ha den en söndag, och söndagar och fisk är vanligtvis inte någon lyckad kombination, eftersom fiskdiskarna oftast är stängda då .


Jag valde istället pocherad kyckling - ett väldigt gott alternativ till den ugnstekta kyckling vi annars brukar göra. Pocherad kyckling blir inte så estetiskt tilltalande, men köttet blir mört och saftigt. Dessutom får man en massa underbar buljong att frysa in på köpet (som man tex kan använda för att laga Stracciatelle; soppan jag skrev om för ett tag sedan)! Till det hade jag tagliatelle och en grönsallad. Ganska milda smaker, med andra ord. Jag tänkte att det var bra att hålla sig till det, eftersom såsen var väldigt kraftig och jag ville att den skulle få spela huvudrollen.


Såsen blev en verklig höjdare, och den passade kanonbra ihop med det milda, möra kycklingköttet. Jag blandade den med tagliatellen före servering, och serverade det som blev kvar i en skål vid sidan om. Vi vuxna som åt var eniga om att det är en sås att laga fler gånger, och pröva till andra rätter. Det är dock en väldigt skarp smak, och den är kryddstark, så det är inte säkert att alla uppskattar den. Till barnen som åt blandade jag ut såsen med creme fraiche.


Ingredienser
(ca 4 - 6 portioner)


- 1/2 gul lök, grovhackad


- 2 vitlöksklyftor, grovhackade


- en rejäl näve slätbladig persilja (jag använde en hel kruka)


- 2 msk kapris


- 3/4 dl fin olivolja


- en liten nypa torkad, krossad chilipeppar


- några droppar citronsaft


-havssalt


Gör såhär:


-Häll den hackade löken och vitlöken i en matberedare tillsammans med persilja, olivolja, torkad chili, citronsaft och kapris.

- Mixa stötvis, rör om med en slev och tillsätt eventuellt mer olivolja om såsen verkar för tjock (jag använde nog lite mer än en dl olivolja, totalt). Smaka av med salt.

Inga kommentarer: