onsdag 3 november 2010

Brysselkålscreme - för både fans och förnekare

För flera år sedan var jag och åt på Pontus in the Greenhouse Bar i Stockholm. Huvudrätten var lubb, en vit fisk jag inte smakat tidigare, och till denna serverades en brysselkålscreme som jag tyckte var ljuvlig. Jag blev dessutom intagen av själva idén att servera brysselkål på det sättet - lite förädlat, liksom.


Sedan dess har den där idén om brysselkålscreme levt kvar i mig, men jag har inte riktigt hittat någon ingång där jag tyckte att den kom till sin rätt. I lördags hade vi egentligen tänkt steka kalkon till Halloween, men det blev av olika skäl inte av. Så stod vi där med en rostbiff och skulle försöka skapa något innovativt runt den. Och då poppade brysselkålscremen upp i huvudet igen.
Det blev en ganska söt creme som passade väldigt bra till det ganska smakrika köttet. Att jag som brysselkåls-fan gillade den kanske inte var så konstigt. Men till och med brysselkåls-förnekarna vid bordet tyckte att det var väldigt gott! Brysselkålsmaken blir inte så framträdande utan ligger liksom lite i bakgrunden.  

Ingredienser, ca 6 portioner som tillbehör

- Brysselkål (köp ett nät och använd inte riktigt alla så blir det lagom mycket)
- 3 dl grönsaksbuljong
- 1 dl visgrädde
- 50 g smör
- salt och peppar

Gör såhär:
- Koka upp brysselkålen och låt den koka i 10 - 15 min eller tills den är riktigt mjuk
- Mixa brysselkålen med stavmixer. Tillsätt grönsaksbuljongen lite i taget.
- Häll tillbaka blandningen i kastrullen blanda i smöret.
- Häll ned vispgrädden och vispa med elvisp så att cremen blir lite skummig.
- Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer: