söndag 28 november 2010

Mormor Stinas pepparkakor

Äntligen 1:a advent! Nu är det legitimt att vältra sig i tända ljus, julmusik, julmust och annat juligt som gör december till en betydligt mer hanterbar månad än november. Det årliga pepparkaksbaket hemma hos oss brukar få inleda julmånaden.

Jag tillhör de bortskämda individer som inte tycker om köpe-pepparkakor. Jag tycker de smakar kemiskt syrligt. Jag har vuxit upp med mormors pepparkakor - och dem kan inga andra pepparkakor konkurrera med. Mormor brukade göra pepparkaksdeg till oss långt efter att vi blivit vuxna, och sedan bakade vi ut dem tillsammans. En stökig, rörig, och enormt rolig process!

Receptet fick jag av mormor när jag flyttat till Stockholm, och var tvungen att göra degen själv om det skulle bli något. Det var inte helt lätt att få till det - mormors angivelser på telefon bestod mestadels i "Ta lite socker" eller "rör ner lite kanel". "Men hur mycket, mormor?!" frågade jag, lätt desperat. "Lite lagom, sådär" kunde hon svara då… J Det tog väl ett par år innan jag verkligen fått kläm på receptet, men till sist satt det! Och det är jag glad för - nu när mormor är borta har jag ju ingen att fråga längre. Men varje pepparkaksbak finns hon ändå med lite grann ändå nu. Och detta recept publiceras som en hyllning till henne.

Receptet ger en mycket stor sats - jag brukar halvera den. Eftersom ägget är lite svårt att halvera brukar jag ta det minsta ägget jag har hemma.
Ingredienser:
- 500 g strösocker (det är ca 6 dl)
- 500 g ljus sirap (ca 3, 5 dl)
- 1 ägg
- 500 g smör
- 3 dl vispgrädde
- 1, 5 msk malda nejlikor
- 2 msk ingefära
- 2 msk kanel
- 1 msk bikarbonat (skall blandas med mjölet)
- 22,5 dl mjöl

Gör såhär:
1. Vispa grädden.
2. Blanda kryddorna i en skål
3. Ta undan ca 1 dl av mjölet för utbakning. (det kommer antagligen att behövas mer...) Blanda resten av mjölet med bikarbonat.
4. Blanda ned kryddorna i grädden och tillsätt därefter mjölet lite i taget. Rör till sist ner ägget.
5. Låt stå kallt i ett dygn.
6. Baka ut degen lite i taget och tag ut dina pepparkakor.
7. Grädda kakorna i 200 - 225 grader, 4 - 5 min.


Inga kommentarer: