måndag 30 augusti 2010

Avokadosoppa - en klassiker!

Avokadosoppan var under många år min signaturrätt. Jag lagade den när jag skulle bjuda på det godaste jag kunde tänka mig - soppa och avokado i kombination. Det kan helt enkelt inte bli fel.

På min ena möhippa hade tjejerna finurligt tänkt ut att middagen skulle vara ett knytkalas där varje tjej skulle ta med en rätt de förknippade med mig. Avokadosoppans plats på bordet var given!

Men allt eftersom åren går har fler och fler rätter tagit plats i mitt hjärta, och jag lagar inte lika ofta min älskade avokadosoppa. I somras hade vi skaldjursbuffé hos Jocke, och då ville vi ha med någon sidorätt för att flankera alla skaldjur. Då dök min kära gamla trofasta vän upp i huvudet igen, och jag lagade den som förrätt.

Denna gång ville jag pröva att göra den lite annorlunda, för jag har på sistone tyckt att den inte är helt perfekt. Jag tycker att avokadon får en lite syrlig smak när den hettas upp, och det förtar avokadons naturligt mjuka och nästan lite fadda smak som jag älskar så mycket. Sagt och gjort - avokadon tillsattes först efter att soppan tagits av värmen istället för som tidigare och enligt recept; under uppkok. Resultatet blev suveränt! Det tog alltså 17 år. Men nu är soppan perfekt. Receptet är taget efter inspiration från boken "Soppor med bröd" från ICA provkök, men jag har ändrat så mycket i det efter hand, så det är nu ganska långt från det ursprungliga receptet. Här nedan får ni mitt recept:


Klassisk avokadosoppa
(4 portioner)

- 4 mogna avokados

- ca 8 dl grönsaksbuljong
- ca 3 dl matlagningsgrädde
- 2 msk pressad citron
- 1 stänk cayennepeppar
- salt
- peppar
- brödkrutonger


Gör såhär:

- Koka upp buljongen

- Häll i matlagningsgrädden. Krydda med cayennepeppar. Låt koka upp på medelhög värme.
- Mosa 3 avokados släta med mixer (ta en gaffel om du inte har en mixerstav. Du får jobba lite hårdare bara)
- Pressa citron över avokadon och blanda.
- Den fjärde avokadon delar du, gröper ur innamätet så helt du kan med sked och skär sedan i små kuber. Droppa lite citron över så de inte mörknar. De serveras som tillbehör.
- När buljongen och grädden kokat ihop i sisådär tio minuter tar du den av värmen.
- Vänd ner avokadomoset lite i taget medan du vispar ihop soppan.
- Smaka av med salt och peppar.
- Häll upp soppan i skålar och servera med några brödkrutonger och några avokadokuber på toppen.

Resten av krutongerna och avokadokuberna serverar du i varsin skål som varje gäst får förse sig själv ur under måltiden. Om man har för mycket bröd i soppan samtidigt förlorar brödet sin spänst och soppan blir grötig. Bättre att ta lite i taget. Du kan också servera röd rom, räkor och creme fraiche som tillbehör - allt efter smak!

Inga kommentarer: