måndag 23 augusti 2010

Den italienska lasagnen

Den italienska lasagnen kom till inför en av våra "Mafioso-kvällar"; då träffades David, Jonas och jag och tittade på maffiafilm och åt italiensk mat. När jag nu publicerar rätten här, är det som en hyllning till min gode vän Jonas. Jonas dog för en kort tid sedan; han var en sann livsnjutare och visste hur man tog tillvara de små stunderna i livet!


Receptet kommer ursprungligen från boken "Det italienska köket" (Hess/Sälzer) men är modifierat bland annat med inspiration från TV-serien Sopranos. Man gör bäst i att gå till en bemannad köttdisk när man skall handla till den här rätten; de maler köttet och skivar korven åt dig.


Första gången jag åt den här lasagnen var en gastronomisk höjdpunkt. Det var alldeles tyst vid bordet - men efteråt kunde vi inte sluta prata om denna... matupplevelse! Vi funderade på vad det var som gjorde den god - och så olik den gamla vanliga lasagnen... Var det de tunna korvskivorna? De färska pastaplattorna? Frånvaron av krossade tomater på burk? Vi kom inte fram till något entydigt svar - men det behövs kanske inte.


Ingredienser
(4 - 6 port)


- 2 pkt färska lasagneplattor

- 100 g nymalet fläskkött


- 100 g nymalet nötkött


- 50 g sidfläsk


- ca 20 skivor italiensk, smakrik korv, tex salami, lövtunt skivad


- 1 gul lök


- 1 morot


- 1 stjälkselleri


- 2 msk smör


- 2 msk tomatpuré


- 1 tsk torkad oregano


- 2 1/2 dl köttbuljong


- salt och peppar



Bechamelsås:

- 2 msk smör


- 2 msk vetemjöl


- 5 dl mjölk


- salt



Till gräddningen:

- 100 g parmesanost


- smör att smörja formen med




Gör såhär:


1. Hacka sidfläsk, lök, morot och selleri.


2. Smält smöret i en gryta och fräs fläsket och grönsakerna. Tillsätt det malda köttet och fräs under omrörning. Blanda ned tomatpuré, oregano och buljong. Salta och peppra sparsamt. Låt småkoka på svag värme under lock i ca 20 min.


3. Såsen: Smält smöret i en kastrull och rör ned mjölet. Ta av den från värmen och rör ned mjölken lite i taget. Ställ tillbaka den på värmen och koka upp under omrörning. Sjud i ca 10 min. Salta efter smak. Sätt ugnen på 200 c.


4. Täck en ugnsform med pastaplattor. Bred därefter ut fyllningen, sedan sås, korvskivor och parmesanost. Upprepa. Sista lagret är bechamelsås med parmesanost. Avsluta med ett par matskedar smör i små klickar. Grädda lasagnen guldbrun i ugnen ca 30 min.

Inga kommentarer: