fredag 27 augusti 2010

Blomkålssoppa - när jag hade bråttom

Häromdagen skrev jag att jag främst älskar soppor som fått koka länge. Det är något visst att läta ingredienserna långsamt komma till sin fulla rätt, och ha tid att experimentera med kryddor och smaka av i lugn och ro. Men soppor är fantastiska även när jag har bråttom!
Idag var jag försenad hem. Klockan två minuter över tolv var jag hemma. Vid tio över tolv skulle min blomkålssoppa med röd rom vara färdig enligt planen och inbjudna matgästers tidschema… Jag fick lite bråttom.
Den var inte klar vid tio över tolv. Men väl vid tjugo över. Och den blev jättegod! Grädden lyfter fram det söta i blomkålen, och rommen blir såväl en smakmässig som texturmässig kontrast till det. Jag brukar slänga med ett par potatisar också, för att göra soppan mer matig och få en lite neutral beståndsdel bredvid blomkålen. Synd bara att den ärade matgästen aldrig dök upp. Hans tallrik står i kylen nu… :D
Receptet är helt och hållet mitt eget, men inspirationen är hämtad från Klara Soppteater. Där serverades jag 1988 en underbar blomkålssopa med röd rom av Helge Skoog. Du förstår att den måste varit god, eftersom jag minns den fortfarande 22 år senare…


Blomkålssoppa
(ca 3 portioner för lunch, eller 4 port som förrätt)
- 1/2 blomkålshuvud


- 2 potatisar


- 3 dl matlagningsgrädde


- 2,5 dl grönsaksbuljong


- salt och vitpeppar


- röd rom

Gör såhär:

- Ansa blomkålen och dela i buketter

- Skala potatisarna och dela i små bitar

- Häll grädden i en ganska djup kastrull, och lägg ner blomkål och potatis

- Koka upp och sänk sedan värmen till medelhög. Späd med buljong. Låt koka i ca 15 min (känn med en sticka när blomkål och potatis är klar)
¨
- Mixa soppan med mixerstav. Det gör inget om den inte blir helt slät - det är gott med små bitar kvar.
- Smaka av med salt och peppar.

- Servera i soppskålar och rör försiktigt ned en rejäl tesked röd rom i varje skål. Garnera med en liten klick röd rom.




Inga kommentarer: