tisdag 17 augusti 2010

Om den thailändska rätten yam

Yam är nog min favorit bland det thailändska kökets många delikatesser. En kall rätt med stor krydd-hetta, syrlighet och sötma. Såhär skriver Lonely Planet Thailand i sitt mat-kapitel:


" --- the ubiquitous yam, a hot and tangy salad containing a blast of lime, chilli, fresh herbs and a choice of seafood, roast vegetables noodles or meats. Thais prize yam dishes so much that they are often eaten on their own, without rice, before the meal has begun. --- Yam are the spiciest of all the Thai dishes, and yam phrik chii faa (spur chilli yam) is the hottest."

Jag har försökt få tag i denna yam phrik chii faa - dock utan resultat. Den finns aldrig på menyerna, men det behöver inte innebära att den inte kan beställas. Jag har framgångsrikt beställt andra rätter utanför menyn. Yam phrik chii faa däremot, är en historia för sig. På en del ställen förstår de inte min beställning. På andra ställen har de bara skrattat åt mig. Ärligast var nog ägarinnan till mitt stamställe Prakorbs, i Bangkok. Hon vägrade helt sonika att servera mig den, med förklaringen "This is not Spain, madam. This is Thai chilli!" Jag misstänker att man måste ha thailändskt pass för att få beställa den.

Nåväl, många andra underbara yam har jag ätit; yam med räkor (yam goong) är en favorit. En annan, nufynnen favorit är yam som o (pomelo yam).




Yam Tam Kwan är en yam på gurka. Jag åt den på Yum&Tum - en omskriven restaurang i Bangkok jag länge velat besöka eftersom deras meny är fokuserad på just yam. Restaurangen har dock legat avsides ute vid Camp Davis och varit svåråtkomlig för oss med flera barn i släptåg. Gissa hur glad jag blev när jag råkade passera Yum&Tum-skylten i centrala Bangkok och insåg att de öppnat en filial inne i Central World!


Min Yam Tam Kwan var helt underbar. Distinkt syrlighet och precis lagom med hetta. Efter att ha frågat personalen vad den bestod av har jag försökt improvisera fram ett recept. Helt och hållet som Yum&Tums egen är den inte - men väldigt god.


Receptet i nästa inlägg tillägnas Börjars och Anna som bad om receptet för ett tag sedan och har fått vänta på det tills nu.

Inga kommentarer: