tisdag 31 augusti 2010

Avokadosoppa med asiatisk touch - en lite mer oväntad variant

Om den klassiska avokadosoppan kan betraktas som en av mina äldsta vänner i köket, får nog denna variant ses som den mer spännande kusinen som stormar in och stjäl uppmärksamheten.


Avokadosmaken är framträdande även i denna, men flankeras av betydligt mer pikanta smaker såsom en rejäl dos färsk koriander, lök och en stadig dos lime. Den är busenkel att göra och erbjuder en mindre explosion av smaker.


Receptet kommer (om dock något modifierat av mig) från boken Laga lätt thailändskt - men så särskilt thailändskt är det inte. Mjölkprodukter som gräddfil och creme fraiche förekommer nästan aldrig i thailändsk mat, och även avokado är sällsynt. Det gör dock inte soppan mindre god...



Den påminner lite om Gazpacho och fungerar bra som lyxigare lunch på sommaren, eller som förrätt på en festligare middag. Den kan t.ex. serveras i dricksglas, med brödpinnar som tillbehör. Tänk bara på att avokado mörknar snabbt, så det är inte en soppa som skall stå och vänta för länge.



Ingredienser
(4 port)

- 2 - 3 mogna avokado (jag brukar använda 3)


- 1 liten hackad silverlök (eller 2 små shalottenlökar)


- 1 krossad vitlöksklyfta


- 3 msk hackad, färsk koriander


- 2 msk hackad, färsk mynta


- 2 msk limejuice (färskpressad)


- 7 dl grönsaksbuljong


- 1 msk risvinäger eller 1/2 msk vitvinsvinäger


- 1 msk japansk soja


- salt och peppar



Garnering:


- 1/2 - 1 dl gräddfil


- 1 msk finhackad, färsk koriander


- 2 tsk pressad lime


- finstrimlat limeskal






Gör såhär:


1. Ta fruktköttet ur avokadon och lägg det i en mixer tillsammans med lök, vitlök, koriander, mynta, lime och hälften av buljongen. Kör till en slät smet.


2. Tillsätt resten av buljongen, vinäger och soja. Blanda allt väl. Smaka av med salt och peppar. Ställ att svalna en stund.


3. Blanda till garneringen och ringla denna över soppan i varje tallrik / glas. Strö sist över limeskalet.


Soppan smakar bäst om den serveras ljummen eller sval - inte iskall. Jag brukar servera brödkrutonger eller brödpinnar till om jag vill att den skall vara lite mer mättande.

1 kommentar:

Mats sa...

Denna är galet god och jag blir alltid lika glad när den bjuds på. Men nu kan jag göra den själv, fast det blir nog inte riktigt samma sak :-)