fredag 20 augusti 2010

Förfest med snacks = Guacemole!

Ikväll ska jag på en liten förfest. Vi är några tjejer som träffas hos Anna innan vi ska gå ut på puben en sväng. Alla ska ha med lite snacks, och idag tänkte jag vara riktigt lat. Tar med lite korv att skiva upp och ha till ölen och en skål oliver med citronfyllning.

Om jag är hemma och ska bjuda på snacks så är guacemole en vinnare. Avokado kan helt enkelt inte bli fel! Förutsatt att man fått tag i bra avokado då. Det kan vara trickigt i det här landet. Ett tips om du känner dig osäker i grönsaksdisken är att du tar frukten i handen och klämmer försiktigt uppe vid toppen (där skaftet suttit). Om avokadon är mjuk och släpper efter lite grann så är den bra. Den får dock inte vara helt igenom mjuk och kännas ihålig - då är den övermogen eller t.o.m. rutten.

Eftersom guacemolen kräver lite jobb så är det enklast att vara hemma om man ska göra den. Men den blir så god! Jag lovar, det här är en riktig vinnare. En riktigt välgjord guacemole blir en liten explosion av smaker - från den runda avokadosmaken till hettan i chilin och syran i citronen. Koriandern lyfter den till oanade höjder.

Ingredienser
(en stor skål, räcker som dip till sisådär 7 - 8 personer)


- 3 st mogna avokado

- ca 1 dl creme fraiche (jag brukar använda lätt-creme fraiche, eftersom jag tycker att den vanliga blir för gräddig och tung)


- 1/2 gul lök

- 1 tomat

- 1 röd chili

- 1 liten vitlöksklyfta

- 1 kruka koriander

- citron el lime, ca 1 msk

- salt och några stänk Tabasco

Gör såhär:

- Mixa avokadon med mixerstav (har du ingen så använd en gaffel och mosa i en tallrik)

- Droppa över citronen

- Hacka gul lök och tomat, blanda ned i avokadon

- Finhacka vitlöksklyftan och chilin, blanda ned

- Rör ned creme fraichen och klipp över koriandern.

- Smaka av med salt och några stänk tabasco

Barnvänlig blir guacemolen om du utesluter chilin och eventuellt tabascon. Mina barn äter dock glatt guacemolen med tabasco i - allt hänger förstås på mängden.



1 kommentar:

Unknown sa...

Hejsan C

Här är Guccareceptet vi brukar använda.

http://www.chevys.com/recipe_print.aspx?recipe=Guacamole