torsdag 26 augusti 2010

Stracciatelle - en soppa som värmer själen

Julen 2007 fick jag boken "middag med mr latte" Amanda Hesser) av min man Johan. Boken innehåller Hessers matkåserier från New York med tillhörande recept. Jag plöjde boken från pärm till pärm - och har läst den om och om igen sedan dess. Många av rätterna har jag lagat om och om igen. Fast inte anka med ingefära, som jag i ett visst mått av överdåd fick för mig att göra en påsk. Den tog två dygn att laga.


Stracciatelle, eller Trassoppa, däremot, har jag lagat många gånger. Det är en enkel och kanske inte så estetiskt tilltalande rätt - men den smakar fullständigt ljuvligt! Första gången jag åt den blev jag helt trollbunden.


Det var en nyårsdag. Vi hade haft middag med fem rätter till 15 gäster på nyårsafton. Köket var lätt kaotiskt, eftersom diskmaskinen gick sönder kl 22.00 på nyårsafton. Vi hade väl stått och handdiskat ett par timmar, jag och min kompis Jocke, när jag plötsligt insåg att jag var nödd och tvungen att laga kycklingbuljong. Joho, för det var absolut nödvändigt att laga Stracciatelle just denna nyårsdag. Det tog ju sin lilla tid, och det var lite bökigt att komma igenom diskbergen fram till spisen. Men du - det var värt det!


Denna underbara soppa som är så smakrik och ändå mild värmer ända in i själen. Om du ska laga den, så gör den med egenkokt kycklingbuljong. Det är så få och enkla ingredienser att resultatet av soppan är helt avhängigt av kvaliteten på buljongen. Det finns mer eller mindre avancerade recept på kycklingbuljong i varenda omfattande kokbok. Själv följer jag inget recept alls utan kokar en kyckling i så mycket vatten att det täcks, saltar efter smak och kryddar med det jag har hemma (lagerblad, pepparkorn, persilja, en lök i bitar, en morot… ja, lite vad jag råkar hitta). Buljong som blir över fryser jag in. Kycklingköttet är suveränt att använda i t.ex. en vietnamesisk kyckling- och myntasallad (recept kommer).


Ingredienser

(4 port)

12 dl kycklingbuljong

1 vitlöksklyfta

6 äggulor

3 äggvitor

(jag fuskar och tar 4 hela ägg istället. Jag tycker det blir mer luftigt så)

2 dl färskriven parmesanost



Gör såhär:

Hetta upp buljongen i en djup gryta på medelhög värme.

Lägg i vitlök och koka i 5 minuter.

Vispa under tiden samman äggvitor, äggulor och ost i en skål.

Ta av kastrullen från värmen, vält i äggsmeten och vicka lite på kastrullen.

När ägget ljusnat och stelnat till luftiga klumpar är soppan klar.


Häll försiktigt upp soppan i 4 (varma) soppskålar.

2 kommentarer:

Mats sa...

Nästa gång denna soppa lagas i det Jisborgska hemmet får du säga till så hojar jag över på 5 röda minuter. Är mycket sugen på att få prova den.

Ciccie Jisborg sa...

Självklart fixar vi det Mats!