måndag 16 augusti 2010

Mat är livslust!

Mat är för mig till stora delar förknippat med själva livslusten. Mitt matintresse är odlat under lång tid. Så lång jag kan minnas, faktiskt.


Men under lång tid var mitt matintresse helt ensidigt - dvs det handlade om att äta mat. Att laga mat var jag inte lika bra på. Rättare sagt, jag var så dålig på det att jag faktiskt bannlystes ur köket. Det cirkulerade många berättelser om vidden av min katastrofala matlagning i bekantskapskretsen - en del tillagt i dem, för effekten skull såklart. Men sanningen var nog att jag inte var någon pålitlig kock. Jag var alltför kreativ.


Det sägs att en bra kock ska vara kreativ. Det stämmer nog för all del. Men den där kreativiteten måste baseras på något; någon slags grundkunskap att starta utifrån. Om kreativiteten släpps lös utan tyglar kan resultatet bli i princip vad som helst. Om man inte har grundkunskaperna är det svårt att lyckas med en improvisation. Min konstlärare sa till oss när han undervisade i perspektivlära:


- För att kunna bryta mot reglerna måste ni först kunna dem!


Den här bloggen är ju tänkt som en kärleksförklaring till mat, matlagning och samvaron runt kulinariska upplevelser. Så flopparna sparar jag till senare. Men - en vacker dag kanske de dyker upp här, de också. Tills vidare tänker jag dela med mig av smakupplevelser, matiga aha-upplevelser - och en hel del recept.

Inga kommentarer: